2000-10-18
Leif Andersson
Henriksbergsvägen 104
136 67 HANINGE
Tel 08/777 45 33
e-post   leif.andersson@haninge.mail.telia.com
Hemsidor   http://go.to/lean1
                  http://come.to/lean

Om vatten och ånga

Vi tänker oss en injektionsspruta med perfekt tätning mellan kolv och sprutcylinder. Doppa ner nålen i en skål med vatten. Skjut in kolven så att den inneslutna volymen blir noll. Dra ut kolven så att lite vatten sugs in i sprutan.Täta igen nålen. Om du nu snabbt drar ut kolven får du vakum ovanför vattnet. Men vattnet börjar nu övergå till ånga.Ångbildningen blir häftig. Så häftig att den inte bara sker vid vattenytan.Ångblåsor bildas även inne i vattnet,vattnet kokar.Ångtrycket ovanför vattnet stiger tills vi får ett jämviktsläge. Om du nu sakta trycker in kolven och håller temperaturen konstant förblir ångtrycket konstant.I stället för att trycket stiger när du minskar volymen minskar ångvolymen genom att ånga kondenserar så att vattenmängden i sprutan ökar. Vattenytan kan inte veta hur stor ångvolym som finns ovanför den. Där frisätts och infångas vattenmolekyler.Ju högre temperaturen är ju fler vattenmolekyler har så stor rörelseenergi att de förmår lämna vattenytan och ju högre trycket är ju fler vatten- molekyler slår emot vattenytan så häftigt att de infångas och binds i vattnet. Håller vi konstant temperatur blir alltså frisättningen av vatten- molekyler konstant.Ökar vi då ångtrycket rubbar vi balansen mellan frisättning och infångning.Fler vattenmolekyler infångas än de som frisätts.Ånga kondenserar till vatten.Ångtrycket sjunker tills vi på nytt får balans vid samma ångtryck som förut. För varje temperatur finns alltså ett ångtryck som ger balans mellan ånga och vatten.Detta ångtryck kallas för mättnadstryck. Fig 1 Fig 2 Om du,när du drar ut kolven till läge d öppnar ett hål i kolven så att luft kan komma in kommer du att få atmosfärstryck inne i sprutan.Det medför att ångbildningen inte blir lika häftig.Om temperaturen är under 373 K kommer vattenet inte att koka.Men att vattenytan bombarderas med luftmolekyler påverkar inte balansen mellan frisättning och bindning av vattenmolekyler. Så småningom kommer vi till att ångtrycket blir mättnadstrycket, totala trycket blir atmosfärstryck och den torra luftens tryck blir atmosfärstryck minus mättnadstryck. Om du stänger hålet i kolven och skjuter in den komprimeras luften praktiskt taget enligt allmänna gaslagen och ångtrycket blir mättnadstrycket.Totala trycket i sprutan blir det resulterande lufttrycket plus ångtrycket. Fig 3 Den torra luften fyller ut den tillgängliga volymen.Vattenångan fyller ut den tillgängliga volymen.Den torra luftens tryck och vattenångans tryck adderas och summan blir den fuktiga luftens tryck. Den torra luftens tryck kallas partialtrycket för den torra luften och ångans tryck kallas ångans partialtryck.Det totala trycket är summan av alla partialtryck. Ångtrycket över en vattenyta är alltså lika med mättnadstrycket,om temperaturen har varit konstant så länge att det råder balans mellan förångning och kondensation vid vattenytan.Men för den luft som omger oss avviker ångtrycket ofta från mättnadstryck av två orsaker. 1 Det finns inget vatten i närheten som kan förångas 2 Temperaturen har nyligen ändrats Om man sänker temperaturen hos luft sjunker mättnadstrycket för vattenånga så att det kan hamna under det ångtryck som finns i luften. Vid 293 K är vattenångans mättnadstryck 2.4 kPa och tätheten för mättad ånga är 17.5 g/m3.Men om luften bara innehåller 40 % av den vattenmängden d v s om ångans täthet bara är 0.4*17.5 = 7 g/m3 blir även ångans tryck 40 % av mättnadstrycket d v s 1 kPa.Vi säger då att relativa fuktigheten är 40 %.Med realtiv fuktighet menas alltså vattenångans patialtryck i procent av vattenångans mättnadstryck. Om vi har luft med 40 % relativ fuktighet vid temperaturen 293 K är alltså ångans tryck 1 kPa och varje m3 fuktig luft innehåller 7 g vatten.Sänker vi temperaturen sjunker mättnadstrycket vilket innebär att den relativa fuktigheten stiger.Vid c:a 280 K blir mättnadstrycket 1 kPa vilket innebär att den relativa fuktigheten blir 100 %. Detta sätt att räkna är inte helt korrekt eftersom tätheten för mättad ånga inte är helt proportionell mot trycket.Ångtätheten vid 280 K är 7.8 och man kan faktiskt sänka temperaturen till 279 K innan man når 100 % relativ fuktighet.Men för praktiska uppskattningar är metoden oftast användbar. Fortsätter vi att sänka temperaturen kommer vatten att kondensera.Det kan ske vid en vattenyta men det är också möjligt att vatten kondenserar till små droppar som svävar i luften.Luft med sådana små droppar kallas dimma eller moln.Den temperatur där vatten börjar falla ut i vätskeform kallas för daggpunkten. När vatten förångas (eller kondenserar) omsätts värme.Detta värme kallas ångbildningsvärme och kan delas upp i tre delar: 1 När vatten övergår till ånga ökar volymen.Denna volymökning sker vid mättnadstryck och innebär ett arbete PV där P=mättnadstryck och V=volymökning.Detta arbete måste motsvaras av lika stor energitillförsel i form av värme om temperaturen skall förbli konstant. 2 När vattenmolekylerna lämnar vätskan kan de röra sig friare.Antalet frihetsgrader d v s entropin ökar.För att hålla konstant temperatur måste vi tillföra energi till dessa nya frihetsgrader.Vi måste tillföra energin TS där T=temperaturen och S=entropiökningen. 3 Bindningarna mellan molekylerna i vätskan (eller isen) måste brytas för att molekyler skall kunna lämna vätskan.Detta kräver värmetill- försel. 1 kg vatten som förångas vid 293 K ger 58 m3 ånga vid 2.3 kPa (volymen på utgångsvätskan är försumbar).Volymökning på 58 m3 vid 2.3 kPa ger ett arbete på 133 kJ.Men för att förånga detta vatten måste vi tillföra ångbildningsvärmet d v s 2451 kJ.Det åtgår alltså 2451 - 133 = 2318 kJ för att öka antalet frihetsgrader och för att bryta molekylbindningar. För att förånga 1 kg vatten vid 293 K måste man alltså tillföra 2451 kJ värme vid den konstanta temperaturen 293 K.Entropin hos detta tillförda värme blir alltså 2451/293 = 8.37 kJ/K. Vatten är nödvändigt för allt liv och tillgång till vatten är alltså en förutsättning för att en plats skall vara beboelig.Och praktiskt taget över allt på jorden finns vatten tillgängligt i form av vattenånga i luften.Även torr ökenluft innehåller vatten.Med så låg relativ fuktighet som 10 % innehåller het ökenluft vid 323 K (50 oC) 8 g vatten per m3. En luftkonditioneringsanläggning för ett hus på 200 m3 som åstadkommer en halv luftomsättnig per timme hanterar 100 m3 per timme d v s 800 g vatten per timme.En sådan anläggning skulle alltså kunna konden- sera ut ett par hinkar vatten per dygn.Tillräckligt för ett hushålls behov av dricksvatten. För att underlätta uppskattningar av vattenupptag och vattenutfällning för luft har jag kompletterat programmet för Allmänna gaslagen med uppskattningar för fuktig luft (t v fungerar endast isokor och isoterm).

Använd programmet för fuktberäkningar med försiktighet!

Dels är det mycket troligt att det finns direkta felskrivningar i källkoden, dels har jag använt en hel del ungefärliga uppskattningar,dels är förloppen inte entydigt beskrivna av starttillstånd och sluttillstånd,dels kan kondensation och förångning ta tid så att jämvikt inte hinner inställa sig i praktiken,dels fungerar programmet bara i temperaturintrvallet 273 - 373 K. För att ladda ner programmet för Allmänna gaslagen klickar du på nedanstående rubrik

Allmänna gaslagen

___________________________________ ----------------------- Åter till Tekniksida